Mer om vindkraftsslöseriet

7140-251
Tittut i Ölandskvarnen.
Charmig vindsnurra, samma teknik nu som då, men vackrare på den
tiden.

Ur Karl E Anderssons samling av glasplåtar
från början av 1900-talet.

Mer om den vansinniga vindkraften.

Strax utanför min lilla stad har kommunen på min och andras bekostnad rest en liten vindsnurra som ett experiment; den har nu stått där i tio år, mestadels står den stilla så jag frågade kommunen hur det står till med vår snurra.

Mår den inte bra, varför är den sjuk så ofta?

Jag fick detta svar:

- Anskaffningskostnaden uppgick till ca 250 000 kr och den samlade elproduktionen uppgår till ca 150 000 kWh. Beroende på kalkylmodell kan konstateras att produktionskostnaden/kWh är betydligt högre än vatten- eller kärnkraftproducerad el. I kalkylen bör ju även uppnådda miljövärden och värdet av erhållna utvecklingserfarenheter, räknas in även om de är svårkalkylerade. Därmed minskar skillnaden i produktionskostnad väsentligt.

Ett normalhushåll gör av med ca 5 000 kWh för hushållsel.

Som ni ser har då denna snurra på tio år producerat hushållsel för 30 hushåll - på tio år! Och ofta står den still, nu har den stått utan vingar i en månad.

Som ni också själva kan räkna ut med vanlig huvudräkning har varje kilowatt-timme kostat 1 kr och 67 öre - om du skulle förbruka el från denna nyckfulla snurra i ditt hem skulle din lön räcka till en enda sak - elräkningen. Men 30-40 procent av tiden skulle det vara strömlöst i kåken.

Vindkraft är tokeri, det är slöseri, det är politiskt motiverat och därmed irrationellt.

Billig el kan fås från tre säkra produktionsmetoder:

- kolkraft med modern rening.

- vattenkraft - bygg ut alla älvar vi har, varför skall fyra samer och en rödingsfiskare få bestämma nationens energipolitik?

- kärnkraft. Ett fjärde supermordernt aggregat i Oskarshamn på 2 000 MW skulle lösa alla våra energiproblem för överskådlig framtid, bygget skulle ge våra bästa ingenjörer fantastiska arbetsuppgifter, det skulle bli tusentals avancerade byggjobb och bli ett centrum för det bästa inom svensk ingenjörskonst.

Let´s go nuclear.

-----------------

Problemet
med Bildten

Problemet med Carl Bildts utrikespolitik är inte att den är ny utan att den är gammal och uttjänt - man blir ju något förvånad när han använder Sverker Åström som rådgivare.

Vår egen höge representant reser mest runt och pratar, nu är han i Kroatien; och inte ett ord har han sagt om brännandet av 140 kyrkor i Kosovo eller hatet mot Israel.

Biståndsministern Gunilla Carlsson, hon som också älskar kollektivavtal, svärmar desslikes för Hamas och vill skicka våra pengar till Gaza.

-----------------

Överraskande

Politikerbloggen skriver:

GRANSKNING. Sydsvenskan har granskat de 405 politiker som i höstas valdes in i nio kommunfullmäktige i sydvästra Skåne.
Bara ett fåtal är dömda för brott.

Skulle detta vara överraskande? Är det en nyhet?

I min bekantskapskrets finns ingen som har dömts för brott

Nyhet : Bloggare har inte en enda brottssdömd bekant. Är själv helt ostraffad!

(Nåja, fortkörning, men det räknas väl inte; jag höll 110 km söder om Söderköping - vi låg 50 bilar i en lång rad; vi togs med helikopter, alla bötfälldes, jag nekade eftersom jag inte visste hur fort jag kört; jag satt mest och halvsov bakom ratten och följde dom andra. En av de inplockade förarna i en stor van blev så förbannad att han råkade i slagsmål med en trafikpolis, men hans bastanta fru gick emellan.)

----------------

Engelsk
humor

Engelsmännen är ett folk för sig, de har humor mitt i allt elände. Som under våren 1940 när tyska plan under stor fara för att bli nedskjutna flög in över London och släppte ner flygblad på vilka det stod att den engelska regeringen var helt oduglig.

Engelsmännen kunde inte förstå varför denna onödiga upplysning, som alla instämde i, präntats på tyska flygblad när varje engelsman kunde läsa ännu värre saker om den usla regeringen i Times och Telegraph.

Senast om doktorskomplotten.

En patient ligger på en bår och dras på nytt in i operationsrummet.

- Sorry, men vi måste operera om er.

- Varför det?

- Jo, doktorn lät operera in en detonator istället för en pacemaker. Vi beklagar, men nu är det bråttom.

-----------------

Grekisk ö med
vindkraft i ruiner


Mejl till denna blogg:

Från sept 1998 till 2002 satt jag på ett mandat för SPI  i min hemkommun.

Som jag minns det hösten 2001 fick vi upp frågan om vindkraft här i vår kommun,genom en motion.

På en utredning som vår ordförande arbetat ut fick jag föredra hans utredning i KF.Han satt ju inte själv i KF då -men Gud skall veta att han kunde göra allt för att komma in vilket han ochså gjorde -genom falskspel och smidda ränkor. Men nog om detta .

Han hade faktiskt gjort en strålande utredning om vindkraftens kostnader och baksidor . I detta var bl.annat det att Tyskland som är
så tättbebyggt hade då en bestämmelse på att det skulle vara 1000 meters avstånd till närmsta byggnad.

Jag föredrog detta så bra att hela församlingen svängde om totalt och gick på min eller vårt partis linje.

Fortfarande den dag som i dag är har vi denna klausul. Jag har väl varit lite tveksam med vad jag ställde till med den gången men jag blev lugnad när jag i förra veckan besökte Greklands vackraste ö Samos. Där var bergskammarna fulla av döda vindkraftverk, halvt nedmonterade eller sönderrostade.Och tro mig det blåser bra på denna ö.

Jag frågade en man nere i hamnen som verkligen kunde detta och visste varför detta fiasko var ett faktum.

Han svar kom blixtsnabbt.

Vindkraftverk i sin nuvarande utformning kommer aldrig att bära sig, detta är en lekplats för giriga människor som söker EU-pengar och samtidigt förstörs naturen runt om i Europa och världen i övrigt.

Detta var hans chockerande svar, att ett vindkraftverk kommer
aldrig och kan inte producera mer energi under hela sin livtid än vad som gick åt att skapa detta verk i tillverkningsprocessen.

Detta får Du gärna lägga in på Din blogg.

Kommentarer
Postat av: N. Roheda

Ja om du vill ha CO2 i dina lungor så eldar vi. Kärnkraft är ju bra så länge VI INTE behöver bryta Uran & ta hand om avfallet!!! Det enda som jag kan hålla med om är vattenkraften, men vi ökar ständigt behovet av el så det räcker inte på långa vägar. Vi är INTE ensamma i världen. Sverige gör av med mindre än 1% av världens totala el. Tänkte inte på det.........

2007-07-07 @ 16:24:56
Postat av: Nils

Svenskar hatar "snurrar" för att Vattenfall-Eon-Fortum sägar, dom ska hata snurrar. Och svenskar gör ju som dom blir tillsagd av övrigheten, om man får vara lite elak och fördomsfull.
Snurrar skadar marknaden för VEF - det är inte bra att det levereras el från alla världens hörn, när man försökar at strypa Nordpool.
När Vattenfall sägar, att vattnet trytar i magasinerna, då ska svenskarna i goden ro och orden ta fram plånboken och intyge i att ge mer för elen, för det är ju NATUREN, som befalar.
Danskarna, som får 20 procent av elen från snurrar och vill öka til 30, blickar i stället upp mot vindmagasinerna och konstaterar, att det finns vind kvar till en bra tid framöver.
I Danmark började de moderna vindsnurrarna som en folkrörelse, där typisk lokale andelsföreningar gick samman om bygget, så när man ser en dansk vindmølle, som snurrar på för fullt på en bra dag, så finns det som oftast någon i närheten som tittar förtjust på underverket och tänker på alla pengar, de sparar.
I Sverige byggs vindkraftverken av Staten och Dens Bolag och gemene mands roll är att uthärde synet och tåle intrånget på privat mark. En privat, som ansökar om lov, at bygga ett vindkraftvverk, vill få nej, men har dog alltid rätt till att uppföra en helt värdelös friggebodsmölla.

2007-07-07 @ 18:14:07
Postat av: vmm

Angående kärnkraften så tycker jag också vi måste påpeka att kärnkraftverk är så enkla att sköta att till och med Homer Simpson klarar av det.

2007-07-07 @ 18:31:49
Postat av: Tore

"Möllan ovan", ladies menar du väl, KL...
Vi, Sverige har världens mesta uran, ca 80 % av jordens tillgångar, har jag läst någon stans. Visst skall vi bygga ut kärnkraften, "omgående", för att säkra
framtidens välstånd. Dessutom skall vi
ha folk som kan sköta dessa, och inga
alkisar och inga folk med "falska mastersintyg"...
Snurrorna igen! Ibland är det "stiltje", som båtfolket säger. För ett tag sedan
passerade jag ett antal (10?) ihöjd med
Varberg utmed västkusten. Jag sá till min fru, "stackars satar" om beroendet
ligger på dessa "vingar". Inte en "fena"
rörde dom. Och visst har danskarna annan skiten el, som sprids över Sverige,
när problemen hopar sig...
Det där med skitenhet:
Två skånska damer gick en regnig dag
utmed en väg. Helt plötsligt sprang den
ena ut på en "betåker", slet upp en beta,
och sa: "En sån här har min man!"
"Oh" sa den andre, Är den så stor och redig!"
"Nej, men lika skitig!" blev svaret. En liten tanke på att Skåne tillhört Danmark...och med tanke på all skitighet som förekommer överallt...

2007-07-08 @ 01:46:21
Postat av: katinka glahd

Ja tom, Carl Bildt som är känd för sin dumhet skulle kunna sköta ett kärnkraftverk. Det är ju bara att trycka på knappen. En korvkiosk är betydligt mer komplicerad.
Apropos bet-vitsen så får man ju hoppas på att den inte stod i ett fält där det haderegnat som det gjort här nere i Skåne de sista dagarna. Den hade då varit bra slak.

2007-07-08 @ 12:18:35
Postat av: Agnes

Förmodligen. Har skrivit om vindkraftverk i Tyskland här:
http://salongen.de/notiser/?p=645#more-645


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback